EPC kleine residentiële gebouwen naar nieuws overzicht

20 December 2019


EPC kleine niet-residentiële gebouwen


Eerder informeerden we jullie reeds over de komst van het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen. Een vandaag gepubliceerd besluit van minister  van Energie, Zuhal Demir, maakt duidelijk dat dit EPC verplicht wordt bij verkoop en verhuur vanaf 1 januari 2020. Vastgoedmakelaars moeten over dit certificaat beschikken wanneer ze kleine niet-residentiële gebouwen of gebouweenheden met de bestemmingen kantoor, handel, horeca, logeerfunctie, en andere/onbekend te koop of te huur aanbieden. Het besluit voorziet ook in een overgangsmaatregel: wanneer de onderhandse verkoopovereenkomst in 2019 werd ondertekend moet men niet meer over een EPC niet-residentieel beschikken bij het verlijden van de notariële akte. Wordt de onderhandse verkoopovereenkomst pas na 1 januari 2020 ondertekend, dan zal er wel een EPC aanwezig moeten zijn.

In de onderhandse verkoopovereenkomst moet men vermelden of er voor het gebouw een geldig EPC niet-residentieel bestaat en of het ter kennis werd gebracht van de koper. De vastgoedmakelaar vermeldt bovendien in alle commerciële advertenties die hij maakt voor de verkoop of verhuur het kengetal of label en de unieke code van het certificaat of het adres van het gebouw. 

Een kleine niet-residentiële eenheid is een ruimte die kleiner of gelijk is aan 500 m², en waarbij het aaneengesloten geheel van niet-residentiële gebouweenheden binnen hetzelfde gebouw niet groter is dan 1000 m². Het EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A. 

 

BRON: BIV-mail 320 dd 18/12/2019
 

 

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons