Rookmelders verplicht vanaf 1/1/2020 naar nieuws overzicht

20 December 2019

Vanaf 1 januari zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. 

Komen er controles en boetes?
Volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) komen er in de nabije toekomst geen controles in gewone woningen. Vanaf 2021 zal er wél gecontroleerd worden in huurwoningen. Die kunnen dan eventueel ongeschikt verklaard worden als er geen rookmelders hangen.

Het conformiteitsattest wordt wel nu al geweigerd bij het ontbreken van rookmelders. Er zijn geen boetes gekoppeld aan die weigering, maar in sommige steden en gemeenten heeft de verhuurder het conformiteitsattest nodig om te mogen verhuren. Als de verhuurder zo’n attest krijgt op het ogenblik dat hij zijn woning in huur geeft, biedt hem dat bovendien bescherming bij latere woningkwaliteitsproblemen.

En tenslotte is het verhuren, te huur of ter beschikking stellen van een woning zonder rookmelders ook strafbaar.
 
Welke rookmelder moet ik waar hangen?
Je kiest het best voor een rookmelder met een vaste 10 jarige batterij. Rookmelders moeten nl sowieso om de 10 jaar vervangen worden omdat de spiegeltjes binnenin, die zorgen voor de rookdetectie, na 10 jaar te vuil geworden zijn. En als je elk jaar zelf de batterij moet vervangen is het niet zo simpel om je te herinneren wanneer ze er 10 jaar hangen. Er moet in elke woning trouwens minstens 1 rookmelder per verdieping hangen. 

Zijn rookmelders een voorwaarde voor de brandverzekering?
Rookmelders zijn géén voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op je brandverzekering. Dus zelfs als ze er niet hangen, of niet correct hangen of defect zijn komt de brandverzekering nog altijd tussen als je een brand hebt gehad in je woning. 

BRON: VRT.BE

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons